بازاریابی چیست ؟
امروز در یادسنتر میخواهیم مفهوم بازاریابی را به زبان ساده بیان کنیم و همچنین تاریخچه آن را بصورت کوتاه توضیح دهیم :
تعریف بازاریابی
در واقع بازاریابی، تلاش برای ارتباط بین ارزش کالا ها یا خدمات و مشتری گفته میشود. البته به هنر فروش هم معروف می باشد.
اگر بخواهیم بازاریابی را به مفهوم لفت نامه ای تعریف کنیم : بازاریابی عبارت است از ” فراهم ساختن نیاز مصرف کنندگان و همچنین فراهم کردن کالا یا خدمات مورد نظر طبق نیاز مصرف کنندگان ”

بازاریابی، یک فرایند است که بین نیازهای مشتریان و توانایی های آن شرکت تعادل ایجاد می کند. بازاریابی یک هنر، علم و ارزشگذاری است که به منظور برآورده ساختن نیازهای یک بازار هدف در راستای کسب سود است.
تاریخچه بازاریابی
منشاء رسمی بازاریابی و اصول آن از آمریکاست و در اوایل قرن بیستم در دانشگاه های ایالت متحده به عنوان درس بازرگانی تدریس می شد.
سه دوره ای که اصول بازاریابی از آن عبور کرده است :
اول : «دوره تولید» تا ده ۱۹۳۰ بازاریابی تنها به واسطه محدودیت های تولید دچار محدودیت بود.
دوم : «دوره فروش» تا ده ۱۹۵۰ بازاریابی هرآنچه که شرکت تولید می کرد را به بازار تحمیل می کرد.
در دوره سوم مشتری در تمام مراکز فعالیت های بازاریابی است.

فرض اساسی بازاریابی اولیه به این صورت بود که تولید کنندگان یک محصول یا کالا کنترل بازار را در اختیار دارند. مدیریت، نقش ها و فرآیندها همگی حول این نوع مدیریت بازرگانی با محوریت تولید کننده قرار داشتند. البته این تصور در عصر اطلاعات (قرن ۲۱) دیگر معتبر نیست.
بعضی شرکت ها اصول بازاریابی را با اصول فروش اشتباه میگیرند؛ حتی بعضی ها بزاریابی را به عنوان یک زیرمجموعه از فروش می دانند. بعضی از دوستان، فروش را زیر مجموعهای از بازاریابی می دانند. که این مورد را می توان صحیح دانست. تعداد محدودی، فروش و بازاریابی را به مثابه اصول مدیریتی مجزا می دانند. در بعضی کشورها مانند آمریکا، تخصص بازاریابی و ارتباطات را از هم جدا میکنند: روابط عمومی، نوشتن متن سخنرانی و ارتباطات داخلی اغلب از بازاریابی که بیشتر تمرکز آن بر ارائه مستقیم محصولات و خدمات به مشتریان است جدا میشود.
شرکت های دیگر راهبردی تلفیقی اتخاذ میکنند که در آن تمام ارتباطات، فروش و بازاریابی مستقیم و غیر مستقیم به طور همه جانبه و کلی مدیریت میشوند. استدلال محکم دیگری وجود دارد مبنی بر اینکه بازاریابی نقش همه افراد است و فقط به عهده بخش بازاریابی نیست (دیوید پاکارد از پایه گذاران Hewlett_Packard) میگوید: « اهمیت بازاریابی بسیار بیشتر از آن است که تنها به بخش بازاریابی واگذار شود. »
یک دیدگاه مدرن حاکی از این است که افرادی که عنوان مدیران بازاریابی را برخود دارند، در واقع مشاوران و اتئلاف دهندگان متخصصی هستند که محرک و الهام بخش کل سازمان به سوی چارچوب ذهنی، راهبرد و شیوه عملکرد بازار محور یا مشتری محور میباشند. این افراد تخصص خود را در برخی جوانب بازاریابی به کار میبندند. بازاریابی به تلاش برای ارتباط بین ارزش محصول (کالاها یا خدمات) و مشتری گفته میشود.
بازاریابی گاهی اوقات به هنر فروش نیز معروف است. ولی فروش یکی از توابع کوچک بازاریابی به حساب میآید. تعریف لغت نامهای بازاریابی عبارت است از «فراهم کردن کالاها یا خدمات برای برآورده ساختن نیازهای مصرف کنندگان.» به بیان دیگر، بازاریابی شامل درک خواستههای مشتری و تطابق محصولات شرکت، برای برآورده ساختن آن نیازها و در برگیرنده فرآیند سودآوری برای شرکت است. بازاریابی موفق مستلزم برخورداری از محصول مناسب در زمان مناسب و مکان مناسب است و اطمینان از اینکه مشتری از وجود محصول مطلع است، از این رو موجب سفارشهای آینده میشود. بازاریابی، فرآیندی است که بین توانایی های شرکت و نیازهای مشتریان تعادل ایجاد میکند.
منبع : ویرگول
تهیه و تنظیم : یادسنتر | مرکز آموزش مجازی
۰۲۱-۷۷۲۷۳۱۶۰-۲